AMSTERDAM - Youtube moet gegevens van al zijn gebruikers ter beschikking stellen aan mediabedrijf Viacom. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald.

De uitspraak maakt deel uit van een slepende rechtszaak tussen de twee. Viacom, eigenaar van onder meer clipzender MTV en filmstudio Paramount, beschuldigt Youtube er van op grote schaal de rechten van het mediabedrijf te schenden. Youtube, inmiddels eigendom van Google, zou te laks optreden tegen copyrightschending door zijn gebruikers, en profiteren van de advertenties rond het gewraakte materiaal. Viacom eist een schadevergoeding van een miljard dollar.

Om zijn eisen te onderbouwen, vroeg het bedrijf om alle logbestanden van de videosite. Daarmee kan Viacom precies nagaan welke gebruiker vanaf welke internetverbinding naar welke filmpjes heeft gekeken, en hoe lang. De rechter steunde die eis.

Slag

De Amerikaanse elektronische burgerrechtenbeweging EFF reageert verontwaardigd op de uitspraak. "Dit is een slag voor het recht op privacy, en geeft Youtube inzicht in je kijkgedrag op Youtube." De organisatie roept Viacom op van het plan af te zien.

Bedrijfsgeheim

Een andere eis van Viacom werd wel afgewezen. Het bedrijf wilde inzicht in de zoektechnologie op Youtube en op Google, om "na te gaan hoe Google copyrightschending bevordert". Maar volgens de rechter gaat het om waardevolle bedrijfsgeheimen, en hoeft Google de informatie niet beschikbaar te stellen.