DEN HAAG - Via internet kan nu bijna iedereen in de bijstand, ofwel 99,9 procent, zijn of haar dossier bij de gemeente raadplegen. Dat heeft staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) donderdag bekendgemaakt.

Naast het uitkeringsinstituut UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) werken nu namelijk bijna alle gemeenten met zogeheten digitale klantdossiers. Hierdoor kunnen mensen met een bijstands- of WW-uitkering met behulp van hun inlogcode voor overheidsdiensten, DigiD, online gegevens bekijken en aanpassen. Ook kunnen uitkeringen via de computer worden aangevraagd.

Vorig jaar werd begonnen met de invoering van deze digitale dossiers in de eerste gemeenten en bij het UWV en CWI. Het voordeel van de digitale dossiers is bovendien dat betrokken medewerkers van sociale diensten, UWV en CWI deze kunnen inzien en minder (dezelfde) gegevens hoeven te vragen bij burgers.

Goed gebruikt

Volgens Aboutaleb worden de mogelijkheden via internet al goed gebruikt. Zo is sinds 1 januari dit jaar circa 71.900 keer digitaal WW aangevraagd. Het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering bedroeg ongeveer 11.000 en inschrijvingen bij het CWI via internet ruim 104.000.