AMSTERDAM - Een maand roekeloos internetten levert een gemiddelde gebruikers ruim tweeduizend spamberichten op. Dat blijkt uit een experiment van beveiligingsbedrijf McAfee.

McAfee liet wereldwijd vijftig vrijwilligers de hele maand april alles doen dat verstandige internetters achterwege laten: ze postten hun - speciaal voor het experiment aangemaakte - e-mailadres op websites, schreven zich in voor allerlei nieuwsbrieven, antwoordden op spamberichten en klikten op links in de reclamemails.

Grey mails

Effect bleef niet uit: de vijf Nederlandse deelnemers ontvingen samen al in de eerste week 654 spamberichten op hun verse e-mailadressen. Na een maand waren dat er 6378. McAfee telt dan de 1642 zogenoemde 'grey mails' nog niet mee: berichten die gebruikers ontvingen na aanmelding voor 'nieuwsbrieven'.

Leningen

Wereldwijd stond de teller na een maand op 104.832 spamberichten, of zeventig per dag per persoon. Financiële producten, zoals leningen en doorlopende kredieten, waren het meest voorkomende onderwerp van de e-mails. Ook onder meer medicijnen, pornografie en diploma's worden veel via spam aangeprezen.

McAfee constateert dat spam steeds gerichter is. In plaats van massale e-mailcampagnes, versturen spammers steeds vaker gepersonaliseerde reclame, in de taal van de ontvanger.

Gevaarlijk

Het bedrijf waarschuwt dat spam niet alleen hinderlijk is, maar ook gevaarlijk. Eén op de duizend spamberichten bleek een phishingmail te zijn, waarbij de afzenders trachten om de ontvanger waardevolle persoonlijke informatie te ontfutselen, zoals wachtwoorden voor online bankdiensten. Ook zijn veel spamberichten, of de websites die ze aanprijzen, een belangrijke bron van kwaadaardige software, zoals virussen, Trojaanse paarden of spyware.