RIJSWIJK - Supersnel internet wint aan populariteit. Dankzij breedbandnetwerken ontstaan snel allerlei nieuwe diensten. Tweederde van de internetgebruikers staat hiervoor ook open. De film-op-aanvraag-dienst lijkt een topper te worden, zo blijkt uit onderzoek van Alcatel. De Franse fabrikant van telecomapparatuur verwacht dat een dergelijke dienst eind volgend jaar beschikbaar komt.

Bij film-op-aanvraag gaat het om een soort digitale videotheek. Elke gewenste film kan op ieder verlangd moment worden bekeken. Naast dit fenomeen kijken internetgebruikers ook uit naar de 'shared phone' (62 procent), een vaste telefoon met een vast nummer maar ook met verschillende extra nummers en andere accessoires per gezinslid.

Hoog scoort ook interactieve tv, voor bijvoorbeeld deelnemen aan spelprogramma's, (60 procent), microbetalingen (betalen van kleine aankopen via de gsm, 57 procent) en videotelefonie (55 procent).

'Oudere' gebruikers

Een verrassende uitkomst uit het onderzoek is ook, dat vooral 'oudere' gebruikers van internet zeer geïnteresseerd zijn in nieuwe mogelijkheden. Het gaat om de groep gebruikers van 45 jaar en ouder. Het zijn vaak mensen met een hogere opleiding en hoog inkomen.

Van belang is natuurlijk of de internetgebruiker ook wil betalen voor de nieuwe diensten. Het antwoord bleek ja. Meer dan 60 procent van de ondervraagden geeft echter de voorkeur aan betaling naar gebruik, boven een vaste abonnementsprijs.

Dat is volgens Alcatel echter gebruikelijk bij de introductie van innovaties. De gebruiker wil eerst kijken hoeveel hij een nieuwe dienst gebruikt, zodat hij het voordeel van een abonnement kan inschatten.