AMSTERDAM - Adobe heeft software uitgebracht waarmee zoekmachines beter in staat zijn om websites te doorzoeken die gebruik maken van de technologie Flash.

Het populaire Flash had tot nu toe tenminste één belangrijk nadeel ten opzichte van websites die hoofdzakelijk gebruik maken van tekst en HTML, de codetaal waarmee webpagina's worden opgemaakt. Omdat Flashtoepassingen binaire data bevatten, kunnen zoekmachines ze niet goed indexeren. Teksten die in Flash worden weergegeven zijn voor bijvoorbeeld Google onzichtbaar.

Plugin

Een aangepaste versie van de Flashplugin moet daar verandering in brengen. De software gaat samen met de zoekrobots van Google en Yahoo het web afstruinen, en speurt binnen Flashanimaties naar teksten en linkjes. Zo wordt de inhoud van Flashwebsites beter toegankelijk, maakte Adobe dinsdag bekend.

Google is inmiddels begonnen met de toepassing van de nieuwe zoektechnologie. Yahoo volgt binnenkort. Eigenaren van websites met Flash hoeven hun pagina's niet aan te passen.

Problemen

Toch lost de techniek niet alle problemen van Flashwebsites op. Als websites volledig in Flash zijn ontworpen, blijft de structuur van de site voor zoekmachines bijvoorbeeld ontoegankelijk.