DELFT - Exact, het softwarebedrijf uit Delft, neemt een minderheidsbelang van 15,1 procent in Softline Limited. Het minderheidsbelang is bedoeld om een complete overname te versnellen, zo meldde de softwareonderneming donderdag. Exact telt ,5 miljoen euro neer voor het belang in het Zuid-Afrikaanse bedrijf.

Het Delftse bedrijf had al samen met Ivan Ferrer, de oprichter van Pastel Software, een klein belang. Pastel werd in 1999 overgenomen door Softline, Ferrer werd minderheidsaandeelhouder. Het consortium Exact/Ferrer heeft momenteel 16,7 procent van de aandelen. "We willen het bedrijf helemaal overnemen", zo zei een woordvoerder van Exact. Daarvoor heeft het consortium 61 miljoen euro over.

De softwareonderneming is momenteel nog bezig de financiële boeken van Softline te onderzoeken. Dat moet over twee weken zijn afgerond. "Als alles in orde blijkt, wordt de hele onderneming gekocht."

Softline ontwikkelt accounting- en salarissoftware voor het midden- en kleinbedrijf. Het bedrijf uit Zuid-Afrika behaalt meer dan de helft van de omzet in Australië en Noord-Amerika.