AMSTERDAM - Een aantal grote technologiebedrijven, waaronder Google, Verizon, Cisco en Hewlett-Packard, heeft een organisatie opgericht die patenten moet kopen. Zo willen de deelnemers zich wapenen tegen hoge licentiekosten.

De Allied Security Trust met het antwoord vormen op de opkomst van bedrijfjes die zich specialiseren in het opkopen van technologische patenten, met geen ander doel dan geld verdienen aan licenties of rechtszaken tegen bedrijven die de technologie willen gebruiken, zo meldt de Wall Street Journal.

Blackberry

Afschrikwekkend voorbeeld voor de deelnemers is het bedrijf Resarch In Motion (RIM), bekend van de Blackberry. RIM betaalde in 2006 een schikking van 612,5 miljoen dollar aan de eigenaar van enkele patenten rond het gebruik van mobiele e-mail. Het bedrijfje in kwestie heeft zelf nooit vergelijkbare producten of diensten aangeboden.

Om zich tegen dergelijke zogenoemde 'patent-trollen' te verweren, gaan de betrokken bedrijven via de Allied Security Trust zelf patenten opkopen, waarvan ze vrezen dat ze in handen kunnen vallen van partijen die de patenten tegen ze zouden kunnen gebruiken.

Wimax

Technologiebedrijven zoeken steeds vaker naar dergelijke oplossingen. Eerder deze maand bundelden Intel, Cisco, Samsung, Alcatel-Lucent, Sprint-Nextel en Clearwire nog hun krachten met een gezamenlijke patentpool rond wimax, een nieuwe standaard voor draadloze breedbandnetwerken.