AMSTERDAM - Een 26-jarige man uit de Amerikaanse staat Virginia gaat naar verwachting langdurig de cel in. Een jury achtte hem vrijdag schuldig aan grootschalige verspreiding van illegaal gekopieerde films via internet.

Daniel Dove was beheerder van de website Elitetorrents.org, die in 2005 door de Amerikaanse FBI werd gesloten. De site verspreidde naar schatting zevenhonderd Hollywoodproducties onder zijn ruim 125.000 gebruikers. Volgens Justitie werden de films in totaal zeker 1,1 miljoen keer gedownload.

Uploaders

Als beheerder gaf Dove leiding aan een groep gebruikers die zichzelf de 'Uploaders' noemde. Hij zou nieuwe leden voor die groep hebben geworven onder gebruikers met een zeer snelle internetverbinding. Zelf beheerde hij een snelle server die hij gebruikte om films onder de groepsleden te verspreiden.

Dove is de eerste Amerikaan die door een jury schuldig is bevonden aan illegale bestandsuitwisseling. In september wordt zijn strafmaat bepaald. Dove kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.