AMSTERDAM - Drie aandeelhouders stellen zich kandidaat om het bestuur van muziekdienst Napster over te nemen. Ze zijn ontevreden over de prestaties van het bedrijf, dat zich passief zou opstellen in de strijd met concurrent iTunes en internetpiraterij.

In documenten dat zij indienden bij de Amerikaanse handelsautoriteit SEC beklagen aandeelhouders Perry Rod, Thomas Sailors en Kavan Singh zich over de duikvlucht die hun investering heeft genomen. Muziekdienst Napster is veel meer waard dan de 69 miljoen dollar die de uitstaande aandelen van het bedrijf momenteel vertegenwoordigen, betogen zij. Begin 2005 was de beurswaarde van Napster nog zo'n 355 miljoen dollar.

De volgens het trio vergelijkbare muziekdienst Last.FM werd in mei 2007 door CBS overgenomen voor 280 miljoen dollar, terwijl concurrent Rhapsody zo'n 230 miljoen zou kunnen opbrengen. Napster zou op basis van die beide waarderingen nu ongeveer 300 miljoen dollar waard moeten zijn.

Passief

De drie verwijten de huidige bedrijfsleiding zich veel te passief op te stellen in de concurrentiestrijd met marktleider iTunes. Ook heeft het bedrijf geen antwoord gevonden op internetpiraterij. "Het strategisch beleid wordt gekenmerkt door een afwachtende houding, wellicht gebaseerd op de hoop dat de iPod uit de mode raakt en ISP's, rechtbanken en politiek piraterij wel zullen uitbannen", schrijven ze.

Piraterij

Dat de drie zich beklagen over piraterij is ironisch: het huidige Napster is een opvolger van de vroegere bestandsuitwisselingsdienst, die in 2002 failliet ging nadat een Amerikaanse rechtbank sluiting van het netwerk had bevolen. Napster stond voor zijn ondergang mede aan de wieg van de popularisering van peer-to-peernetwerken.

Napster biedt tegenwoordig onder andere abonnementen, waarbij betalende leden onbeperkt muziek kunnen streamen. Ook verkoopt de site muziek in MP3-formaat, die niet is voorzien van de kopieerbeveiligingstechnologie DRM.