AMSTERDAM - Een 20-jarige hacker is dinsdagavond in zijn ouderlijk huis in Maastricht aangehouden. Hij zou via internet hebben ingebroken bij twee Amerikaanse computerspellenbedrijven.

Daarnaast wordt hij verdacht van het stelen van creditcardgegevens, die hij gebruikte voor online pokeren en het kopen van elektronische apparatuur op internet.

De man zou in 2006 een kopie van het spel Enemy Territory: Quake War hebben gestolen. Als het populaire spel illegaal op de markt was uitgebracht, had het bedrijf voor veertig miljoen dollar (25 miljoen euro) schade kunnen lijden. De hacker drong ook binnen in het computersysteem van een ander spellenbedrijf. Hier downloadde hij klanteninformatie en creditcardgegevens, die hij op internet publiceerde.

Twintig miljoen

In totaal beschikte de man over de gegevens van vijftigduizend creditcards, die hij onder meer stal bij een online ticketbedrijf in Engeland. Hiermee deed hij diverse aankopen op internet. De potentiële schade van de diefstal bij dit bedrijf is naar schatting twintig miljoen euro.

Karabijn

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche bracht de zaak aan het licht. Bij de doorzoeking van het ouderlijk huis van de verdachte zijn een computer en administratie meegenomen. Ook werd een karabijn aangetroffen.

De rechter-commissaris besluit vrijdagmiddag hoogstwaarschijnlijk dat de man langer in hechtenis wordt gehouden, meldde een woordvoerder van het landelijk parket.