AMSTERDAM - Voor alomtegenwoordige domeinnamen zoals '.com' komen binnenkort mogelijk duizenden alternatieven. Dat heeft de Internetcorporatie voor Toegewezen Namen en Nummers (ICANN) donderdag besloten na een week lang vergaderen in Parijs.

Een webadres hoeft bovendien niet langer Engelse componenten te bevatten.

De nieuwe namen als '.bank' of '.nyc' komen op zijn vroegst in het volgende jaar, omdat ICANN nog veel praktische problemen uit de weg moet ruimen, zoals de betaling voor de operatie die naar schatting omgerekend 12,7 miljoen euro gaat kosten.

Aanschaffen

Volgens de nieuwe richtlijnen van ICANN wordt het makkelijker nieuwe domeinnamen aan te schaffen. Twee eerdere rondes in 2000 en 2004 leverden uiteindelijk maar dertien nieuwe namen op het internet op.

Bedrijven en andere georganiseerde groepen kunnen nu veel sneller een nieuwe naam krijgen, na betaling van naar verwachting meer dan omgerekend 63 duizend euro.

Domeinnaamproeven

ICANN zoekt verder naar een oplossing voor een probleem dat 'domeinnaamproeven' wordt genoemd. Ondernemers zouden domeinnamen kopen met vijf dagen garantie, en de naam weer 'terugbrengen' als de bezoekersaantallen tegenvallen, zodat ze het volle aankoopbedrag terugkrijgen.