REDMOND - Bill Gates beleeft vrijdag zijn laatste werkdag bij Microsoft, de softwaregigant die hij in 1975 oprichtte. Gates gaat zich meer bezighouden met het liefdadigheidswerk van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Gates, dit jaar voor het eerst in dertien jaar niet meer de rijkste persoon op aarde, stapte in 2000 onverwacht op als bestuursvoorzitter van Microsoft en werd 'chief software architect'. Steve Ballmer, een voormalig medestudent van Gates, nam het stokje van hem over.

Twee jaar geleden kondigde Bill Gates aan zich helemaal te willen storten op de liefdadigheid. Zijn functie wordt nu overgenomen door Ray Ozzie.

Aandeelhouder

Bill Gates blijft de grootste aandeelhouder van Microsoft met een belang van 8,7 procent en zal ook zitting houden in het bestuur van het concern. Zijn belang is ongeveer 23 miljard dollar (15 miljard euro) waard. Zijn totale vermogen wordt geschat op 58 miljard dollar.

Stichtingen

De Bill & Melinda Gates Foundation kwam in 2000 voort uit twee andere stichtingen die door de familie Gates werden gerund. De stichting zet zich in tegen ziekten als aids en polio in derdewereldlanden, maar ook tegen armoede in de Verenigde Staten zelf. De stichting beheert inmiddels bijna 40 miljard dollar.