BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat de telecombedrijven elkaar minder hoeven te betalen voor zogeheten afgiftetarieven. Dat is de prijs die de ene provider aan de andere moet betalen omdat zijn klant belt naar iemand van dat netwerk.

Dat maakte Brussel donderdag bekend. De Commissie doet eind dit jaar een voorstel voor een nieuwe methode om afgiftetarieven te berekenen.

Netwerken betalen nu meer aan elkaar dan de daadwerkelijke kosten zijn. Bovendien betalen kleine providers meer dan grote en verschillen de prijzen enorm per lidstaat.

Dalen

De nieuwe berekenmethode zal volgens Brussel een positief effect hebben op de concurrentie op de telecommarkt. Uiteindelijk zal de prijs voor de consument dalen. Eurocommissaris Viviane Reding (Informatietechniek) verwacht dat de afgiftetarieven de komende drie jaar tot 70 procent zullen afnemen.

Tarieven

Naar verwachting zullen de tarieven voor vaste en mobiele telefonie ook dichter bij elkaar komen te liggen. Momenteel is het mobiele afgiftetarief negen keer zo hoog als het vaste.

SMS

Brussel besloot eerder tot een maximumprijs voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken om het mobiel bellen goedkoper te maken. Binnenkort wordt een soortgelijk voorstel verwacht voor sms-tarieven.