AMSTERDAM - Voortaan kunnen alle Nederlanders betalen door middel van sms. Rabobank introduceerde donderdag Rabo SMS Betalen, een dienst die voor iedereen te gebruiken is, onafhankelijk van bank en telefoonaanbieder.

Om geld over te maken, moeten gebruikers een sms-bericht naar een Rabobank-nummer versturen met daarin het telefoonnummer van de ontvanger en het bedrag. De bank stuurt dan een sms met een code. Als de gebruiker met de code de transactie bevestigt, krijgen ontvangers het geld in hun "mobiele portemonnee" op hun telefoon. Betalingen zijn mogelijk tot 150 euro.

Het systeem is volgens de Rabobank vooral handig als je een rekening van een restaurant of taxi wilt delen met een groep mensen en niet iedereen contant geld bij zich heeft. "Zo kan je meteen je schuld vereffenen", zegt een Rabobank-woordvoerder.

5 cent

Het is de bedoeling dat gebruiker uiteindelijk 5 cent gaat betalen voor elke transactie. Om zoveel mogelijk mensen aan het 'sms-betalen' te krijgen is een transactie tot januari 2009 nog gratis.

Opwaarderen

Om de "mobiele portemonnee" op te waarderen en om geld terug naar de eigen rekening te storten, moet de klant wel gebruik maken van internet. De gebruiker kan ook instellen dat het saldo automatisch wordt aangevuld op het moment dat er te weinig geld op de telefoon staat.

Beveiligd

Volgens de Rabobank worden de persoonsgegevens in een beveiligde omgeving bewaard en versleuteld. De gebruiker kan eenvoudig zijn of haar transacties en saldo opvragen. Bij verlies of diefstal van de telefoon kan deze worden geblokkeerd. Als er echter ongewild geld van de telefoon af wordt gehaald, voordat deze geblokkeerd wordt, is de gebruiker het geld kwijt. "Net als bij de chipknip", aldus een Rabobank-woordvoerder.

Winkelen

Naast geld overmaken naar een andere mobiel van bijvoorbeeld een vriend of een kennis, biedt de Rabobank ook de mogelijkheid om via een speciale applicatie te 'winkelen' voor bijvoorbeeld toegangskaarten voor pretparken, bioscopen of musea. Ook kan er makkelijk geld worden overgemaakt naar goede doelen als het Wereld Natuur Fonds of Warchild. Deze applicatie werkt niet op alle mobiele telefoons. "We hebben 138 soorten getest."

Voor het betalen met sms maakt Rabobank gebruik van het zogenoemde MiniTix-systeem. Dit wordt al door de bank gebruikt voor kleine aankopen via internet, digitale televisie en mobiele telefoon.

Openbaar vervoer

Betalen met sms bestaat al in andere landen. In België kan bijvoorbeeld een bus- of tramkaartje door middel van sms worden aangeschaft. Ook in Oostenrijk en Denemarken wordt aan een dergelijk systeem gewerkt. De Rabobank is echter naar eigen zeggen de eerste bank die bij een dergelijk systeem betrokken is.