ALMERE - Een koper ontwerpt zijn eigen nieuwbouwhuis in virtual reality en dat droomhuis wordt vervolgens echt gebouwd. Een architectenbureau, ontwerpbureau en TNO Bouw maken dit via internet mogelijk met iBUILD. De gemeente Almere is zo enthousiast over het nieuwe project, dat ze er als eerste Nederlandse gemeente een proef mee gaat houden in een nog te bouwen wijk.

Willems van den Brink Architecten, European Design Center en TNO Bouw presenteren iBUILD woensdag in Utrecht. Het is net een computerspel waarmee de speler zijn eigen huis kan ontwikkelen, maar heeft veel meer mogelijkheden. Zo geeft het programma aan, wat het ontwerp gaat kosten en wat de energieprestaties zijn. Ook kan de koper veel meer zijn woning inrichten dan bij standaardnieuwbouw mogelijk is.

Badkamertegels

Hij kan bijvoorbeeld kleuren voor de verf kiezen, een extra uitbouw aanbrengen, een muur verplaatsen of een verdieping boven op zijn huis zetten. Ook het aantal kamers is zelf te bepalen, net als de soort badkamertegels, deuren en klinken. De woning alvast helemaal inrichten met meubilair kan ook. "iBUILD heeft een hoog spelletjesgehalte", vindt een woordvoerder van TNO.

Volgens hem is iBUILD uniek. Zo kunnen de bouwers direct aan de slag met het ontwerp, dat al is voorzien van technische specificaties. Juist alles wat kopers laten veranderen aan hun gewone nieuwbouwwoningen, kost veel geld. De bouwers moeten namelijk steeds zelf hun technische ontwerpen aanpassen. Bij iBUILD gebeurt dat automatisch, dus kan er goedkoper worden gebouwd, beweert de woordvoerder van TNO.

Mogelijk?

iBUILD geeft direct aan of een wens technisch en volgens de voorschriften is uit te voeren. De ontwerper kan steeds virtueel door zijn huis lopen en dat van alle kanten en ook aan de buitenkant en in zijn omgeving bekijken. Daar komen gemeenten om de hoek kijken. Zij kunnen plannen waar bijvoorbeeld een school komt. "Een gemeente kan zo een hele wijk of stadsdeel inrichten", aldus de zegsman.

De gemeente Almere begint "in de nabije toekomst" met het pilotproject. Bij de uitgifte van een nog aan te wijzen bouwlocatie wordt het gebruik van iBUILD als extra eis gesteld. De gemeente wil, net als de bedenkers van iBUILD, meer tegemoet komen aan de wensen van de woonconsument met een dunnere portemonnee.