AMSTERDAM - De volgende versie van besturingssysteem Windows verschijnt rond januari 2010. Dat schrijft topman Bill Veghte in een brief aan klanten van het bedrijf.

Volgens de brief komt Microsoft daarmee tegemoet aan de roep onder gebruikers om een voorspelbaarder ritme in de verschijning van nieuwe Windowsversies.

Veghte gaat in de brief niet diep in op verdere details over het besturingssysteem. Hij herhaalt dat de nieuwe versie, die voorlopig alleen bekend is onder zijn interne codenaam Windows 7, gebaseerd zal worden op het huidige Windows Vista. Stuurprogramma's en andere software die geschikt zijn voor Vista, moeten probleemloos op Windows 7 kunnen draaien.

Leergeld

Microsoft heeft op dat gebied leergeld moeten betalen. Belangrijke systeemonderdelen van Windows Vista wijken sterk af van eerdere Windowsversies, zoals XP. Veel fabrikanten van randapparatuur of software hadden hun producten bij het verschijnen van Vista nog niet aangepast, waardoor eindgebruikers veel problemen ondervonden.

De Consumentenbond ontving in korte tijd talloze klachten over weigerachtige randapparatuur en falende internetverbindingen, en riep uiteindelijk zelfs op tot een boycot van Vista, dat volgens de organisatie 'onaf' was.

De meeste van die problemen zijn inmiddels opgelost, maar nog altijd lijkt Vista geen doorslaand succes. Veel bedrijven hebben de overstap nog niet gemaakt, en overwegen om Vista over te slaan.

Windows XP

Toch komt het bedrijf niet tegemoet aan oproepen om voorganger Windows XP langer in de winkels te houden. Vanaf 30 juni is het besturingssysteem niet meer te koop, bevestigt Veghte in de brief.

Wel blijft Microsoft het gebruik van dat systeem tot medio 2014 ondersteunen. Het bedrijf verspreidt tot die tijd updates voor Windows XP. Dat is langer dan gebruikelijk: aanvankelijk zou tot 2011 ondersteuning geboden worden.

Uitzonderingen

Ook wijst Veghte in zijn brief nadrukkelijk op enkele uitzonderingen. Microsoft blijft XP zeker tot eind januari 2009 verkopen voor gebruik op goedkope, simpele laptops. Ook kunnen computerleveranciers hun klanten Windows XP als 'downgrade' blijven aanbieden, als die licenties voor Windows Vista hebben aangeschaft.