BRUSSEL - Europeanen kopen zelden spullen via internet van een buitenlands bedrijf. Slechts 7 procent van de Europeanen heeft de voorbije twaalf maanden iets gekocht via mail of website in een ander EU-land.

Dit percentage is de afgelopen twee jaar bijna niet gegroeid, terwijl de binnenlandse online-aankopen wel flink zijn toegenomen. Dat blijkt uit een EU-enquête onder 26.000 consumenten, meldde EU-commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) vrijdag.

De Bulgaarse commissaris is ontevreden: "Deze cijfers tonen hoe veel werk we nog hebben om het vertrouwen te vergroten in de online vrije markt."

Grenzen

De commissaris meent dat mensen kansen laten liggen door zo weinig over de grens online te kopen. Ze wil de inspanningen verdubbelen om de resterende grenzen te slechten.

Nederland

Nederlanders schrikken niet terug van internet om spullen te kopen. Hier heeft 16 procent het laatste jaar iets online besteld in een ander EU-land: Nederland staat daarmee in de top vijf van de EU. Bovendien heeft 10 procent van de Nederlanders iets via het web gekocht in een niet-Europees land, zoals de VS.

Wat betreft binnenlandse webaankopen staan Nederlanders helemaal aan kop in de EU. In geen enkel ander land kopen consumenten zoveel via websites of mail in eigen land: 62 procent. Maar Nederland staat dan ook in de Europese top met het internetgebruik en aantal snelle verbindingen.