AMSTERDAM - De livestreams van het EK voetbal op de website van de publieke omroep, kunnen alleen met Microsoft-technologie worden aangeboden, omdat dat ondersteuning biedt voor digitaal rechtenbeheer.

Dat schrijft (PDF) minister Plasterk (OC&W) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP). De NOS zendt op internet alle EK-wedstrijden rechtstreeks uit. Gebruikers kunnen kiezen uit een Windows Media-stream of een stream via Silverlight, beide technologieën van Microsoft.

Klachten

Gerkens wilde van Plasterk weten waarom niet gekozen is voor open standaarden, of in ieder geval voor een technologie die voor gebruikers van alle softwareplatforms beschikbaar is. Het SP-lid zegt regelmatig klachten te krijgen van Apple- en Linuxgebruikers die geen gebruik kunnen maken van verschillende videosites van de publieke omroep. Dat probleem is groter geworden sinds de omroep eind 2006 stopte met de ondersteuning van RealPlayer.

Bovendien stemde de Kamer vorig jaar unaniem in met een actieplan, waarin is afgesproken dat de overheid waar mogelijk kiest voor het gebruik van open standaarden en software.

Silverlight

Volgens Plasterk is het probleem minder groot dan Gerkens doet voorkomen. Silverlight, een door Microsoft ontwikkeld alternatief voor Flash, is beschikbaar voor Windows- en Applegebruikers. "Daarmee wordt 99 procent van Nederland gedekt", schrijft Plasterk. Bovendien is een Linuxversie van Silverlight in ontwikkeling.

Voor Silverlight is gekozen omdat het ondersteuning biedt voor digitaal rechtenbeheer (DRM). Op het gebruik van de EK-beelden zijn allerlei restricties van toepassing, die mede via die technologie worden afgedwongen.

Alternatief

Volgens Plasterk is er op dit moment geen open alternatief voor Silverlight. Daarom staat de keuze voor die technologie niet op gespannen voet met het actieplan rond open standaarden. Wel schrijft de minister dat de omroep de ontwikkelingen rond open standaarden op de voet volgt. Als een alternatief beschikbaar komt, wordt dat 'in overweging genomen'.

De reguliere uitzendingen van de omroep zijn volgens Plasterk online te bekijken met Windows Mediaspeler, of met QuickTime of MPlayer. Ook op de Mac en onder Linux is die software voorhanden.