AMSTERDAM - De SP wil dat de publieke omroep video's op zijn websites beschikbaar stelt in een open formaat. Nu zijn de meeste beelden alleen te bekijken met technologie van Microsoft.

Volgens Kamerlid Arda Gerkens, die kamervragen over de kwestie heeft gesteld, is dat in strijd met het actieplan Nederland Open. Daarin is vastgelegd dat de overheid voortaan kiest voor open bestandsformaten, in plaats van gesloten formaten, waarvan de technische specificaties geheim zijn. Ook zou de overheid waar mogelijk voorrang geven aan open-sourcesoftware.

EK voetbal

Directe aanleiding voor de vragen is het EK voetbal. De NOS zendt alle wedstrijden live uit via zijn website, maar alleen via Windows Media Player en Microsofts flashconcurrent Silverlight. Veel gebruikers van bijvoorbeeld Applecomputers of systemen met Linux slagen er daardoor volgens Gerkens niet in om de beelden te bekijken.

Realplayer

Gerkens zegt over de kwestie "met enige regelmaat" klachten te krijgen, zeker nu mensen op internet naar de voetbalwedstrijden trachten te kijken. "Maar het irriteert mij al veel langer", aldus Gerkens. De problemen ontstonden volgens haar eind 2006, toen de omroep besloot programma's niet langer in Realplayerformaat aan te bieden.

Internetters die de Windows Media-stream niet kunnen gebruiken, konden de Realplayerversie vaak wel zien. Maar volgens de omroep was het te duur om uitzendingen in twee formaten beschikbaar te stellen.

Geen standaard

Woordvoerder Ruud de Jonge van Microsoft plaatst kanttekeningen bij de kritiek. "Een echte open standaard voor mediastreams bestaat op het moment niet", zegt hij. "Met de combinatie van Windows Media en Silverlight wordt echter het grootste publiek bereikt."

De Jonge wijst er op dat Silverlight, een door Microsoft ontworpen alternatief voor Flash, ook voor Applegebruikers beschikbaar is. Aan een Linuxversie, onder de naam Moonlight, wordt gewerkt. De plugin werkt ook in webbrowser Firefox.

Finale

Gerkens erkent dat er geen echte standaard beschikbaar is, maar een terugkeer van de Realplayerstreams 'lost al heel veel op', denkt ze. "Maar als een andere techniek beter werkt, is me dat ook prima. Uitzendingen van de publieke omroep moeten gewoon voor iedereen beschikbaar zijn. Dat kost misschien geld, maar dat moet geen probleem zijn."

Het SP-Kamerlid wil met het oog op het EK voetbal zo snel mogelijk een oplossing. Voor de wedstrijd Nederland-Frankrijk, vrijdagavond, gaat dat niet meer lukken. Ze mikt op de finale, "want die gaan we ook halen."