GRONINGEN - Het Agentschap Telecom gaat KPN-dochter Telfort een miljoenenboete opgeleggen als het telecombedrijf niet voldoet aan de eisen voor het gebruik van zijn frequentie voor snel mobiel internet (UMTS).

De toezichthouder heeft Telfort een beschikking gestuurd waarin staat dat het telecombedrijf binnen drie maanden moet voldoen aan de eisen. "De termijn gaat nu lopen", aldus een woordvoerder van het agentschap vrijdag. KPN tekent bezwaar aan tegen de beslissing.

De boete kan oplopen tot een maximum van 40 miljoen euro, ofwel 5 miljoen euro per kwartaal dat Telfort in gebreke blijft. Het agentschap zal elke drie maanden beoordelen of het telecombedrijf heeft voldaan aan de vergunningseisen.

Vergunning

In 2000 kregen naast Telfort KPN, T-Mobile, Orange en Vodafone een UMTS-vergunning. De licenties werden verstrekt op voorwaarde dat de bedrijven op 1 januari 2007 hun UMTS-netwerk hadden uitgerold. Zij moeten daarvoor hun eigen frequenties gebruiken, zorgen voor voldoende dekking en een minimaal serviceniveau garanderen. Alleen Telfort, dat inmiddels door KPN is overgenomen, voldoet niet aan de eisen.

Teruggeven

Telfort kan de vergunning ook teruggeven. Een woordvoerder van moederbedrijf KPN liet evenwel vrijdag weten dat het bedrijf dat zeker niet zal doen. KPN is er volgens de zegsman zeker van dat het beide UMTS-licenties volledig gaat benutten. Het bedrijf wil dat echter doen op de meest kostenefficiënte manier. Dat betekent dat het pas gebruik wil maken van de Telfort-licentie als de KPN-licentie optimaal wordt gebruikt.

Bezwaar

Hoewel KPN bezwaar maakt tegen de beslissing van het Agentschap Telecom, bekijkt het bedrijf ook de mogelijkheden om toch een deel van de Telfort-licentie in gebruik te nemen als het agentschap voet bij stuk houdt. KPN brengt in kaart welke extra kosten dat met zich mee zou brengen. Een en ander hangt ook af van de ontwikkeling van de hoeveelheid dataverkeer, aldus de woordvoerder.