SUNNYVALE - De internetbedrijven Google en Yahoo hebben een advertentiepact gesloten. Dat maakten de bedrijven donderdagavond bekend.

Vlak daarvoor meldde het softwarebedrijf Microsoft dat het afzag van een hele of gedeeltelijke overname van Yahoo. Microsoft had eerder een overnamebod op Yahoo gedaan van 47,5 miljard dollar, maar het internetbedrijf vond de prijs te laag.

De softwareproducent trok het bod begin mei in, maar bleef met Yahoo praten over een overname van onderdelen. De overeenkomst die Yahoo nu met heeft Google gesloten over de advertenties, heeft de deur definitief dichtgedaan.

Activistisch

De top van Yahoo heeft zich fel verzet tegen een overname door Microsoft, zeer tegen de zin van enkele activistische aandeelhouders. Een samenwerking met Google was volgens Yahoo beter voor het bedrijf.

Koers

Het is nog maar de vraag of de overeenkomst met de concurrent de investeerders van Yahoo tevreden zal stellen. De voordelen voor Yahoo zijn volgens analisten niet zo groot. In de handel nabeurs duikelde de koers van het internetbedrijf 10 procent.

Google krijgt nu de mogelijkheid zijn eigen advertenties op het netwerk van Yahoo te plaatsen. Dit geeft Yahoo naar eigen zeggen de kans om de omzet met jaarlijks 800 miljoen dollar te verhogen.

Icahn

Superbelegger Carl Icahn heeft vorige maand, na het stuklopen van de overnamegesprekken met Microsoft, aangekondigd op de aandeelhoudersvergadering later deze zomer de top van Yahoo naar huis te willen sturen. Icahn heeft nog niet gereageerd op het akkoord met Google.