AMSTERDAM - In een gezamenlijke brief aan het Amerikaanse Congres vragen verschillende boerenorganisaties om een onderzoek naar een mogelijke samenwerking tussen Google en Yahoo. De brief blijkt afkomstig te zijn van een lobbyistenbureau dat voor een aantal voorname concurrenten van Google werkt.

Dat meldt CNet na een analyse van het document (PDF). In de brief spreken onder meer een vereniging van maïsboeren en de Liga van Kiezers op het Platteland hun bezorgdheid uit over een mogelijke samenwerking tussen Google en Yahoo op het gebied van online advertentieverkoop.

Volgens de ondertekenaars zouden de twee samen een monopoliepositie op die markt verwerven. Boeren handelen tegenwoordig veel via internet, en vrezen dat Google en Yahoo zo machtig worden dat kleine bedrijfjes geen kans meer hebben.

Lobbygroep

Volgens CNet blijkt uit een analyse van de brief, dat die is opgesteld door een medewerker van lobbyistenbureau LawMedia, die onder meer de brancheorganisatie van Amerikaanse kabelbedrijven NCTA tot zijn cliëntèle rekent.

Netwerkneutraliteit

De Amerikaanse kabelsector staat lijnrecht tegenover Google in een ander slepend conflict, over de zogenoemde netwerkneutraliteit. Dat principe, waarvan Google wil dat het in de wet wordt verankerd, stelt dat telecombedrijven geen onderscheid mogen maken tussen verschillende vormen of bronnen van dataverkeer, zoals bepaalde internetdiensten.

Veel kabelbedrijven zien zo'n verbod niet zitten. Zonder netwerkneutraliteit zouden ze bijvoorbeeld voorrang kunnen geven aan verkeer naar de zoekmachine van een partnerbedrijf.

Ingefluisterd

CNet speculeert dat de brief van de boerenorganisaties is ingefluisterd door de kabelsector, die Google op alle mogelijke terreinen dwars zou willen zitten. In mei ondertekenden onder meer verschillende boerenorganisaties ook al een brief (PDF) aan het Congres, waarin opgeroepen wordt op te treden tegen het 'informatiemonopolie' dat Google zou dreigen te verwerven.

Larry Mitchell van de organisatie van maïsboeren zegt tegenover CNet dat zijn organisatie oprecht belang hecht aan een mededingingsonderzoek naar Google en Yahoo. "Het is niet ongebruikelijk dat boeren zich met technologie bezighouden."