AMSTERDAM - De omstreden ontslagregeling die Yahoo onlangs instelde, wordt van kracht als miljardair Carl Icahn de controle over het bedrijf op de aandeelhoudersvergadering in augustus weet over te nemen.

Dat heeft Yahoo volgens de Wall Street Journal in een e-mail aan het eigen personeel laten weten. Investeerder Icahn en de huidige leiding van Yahoo zijn verwikkeld in een felle strijd om de macht over het bedrijf, sinds Microsoft in mei een bod van ruim 47 miljard dollar op de onderneming introk.

Dat deed de softwaregigant nadat het bestuur van Yahoo volhardde in zijn standpunt dat het bod te laag was. Icahn leidt een groep ontevreden beleggers, die het niet met dat standpunt eens zijn. In augustus hopen zij het huidige bestuur weg te sturen, en het bedrijf alsnog aan Microsoft te verkopen.

Brieven

Icahn en de huidige bestuursvoorzitter Roy Bostock wisselen al enige weken stekelige brieven uit, waarin ze elkaar er van beschuldigen geen goede plannen te hebben voor de toekomst van het kwakkelende internetbedrijf, dat de concurrentiestrijd met Google de laatste jaren op vrijwel alle fronten heeft verloren.

Gedwarsboomd

Icahn verwijt Yahoo bovendien de overname door Microsoft welbewust te hebben gedwarsboomd door een dure ontslagregeling voor zijn bijna 14.000 medewerkers op te stellen. Volgens de regeling hebben personeelsleden tot twee jaar na een eventuele overname recht op een fikse ontslagvergoeding en verschillende sociale en medische voorzieningen, als ze op straat komen te staan, of als ze zelf hun biezen pakken indien hun functie wezenlijk verandert.

Die regeling kan een eventuele koper van Yahoo volgens Icahn tot zo'n 2,5 miljard dollar kosten. Volgens de miljardair heeft Yahoo het plan hoofdzakelijk opgesteld om Microsoft buiten de deur te houden. Hij noemt de regeling 'een zelfmoordpil', en roept Yahoo op om het plan in te trekken. Twee pensioenfondsen uit Detroit hebben in Delaware zelfs een rechtszaak tegen aangespannen om Yahoo daar toe te dwingen.

Belang

Volgens Yahoo overdrijft Icahn de mogelijke kosten van het plan. Die zouden niet meer dan ruim 800 miljoen dollar kunnen bedragen. Het bedrijf beweert bovendien dat de regeling juist in het belang van de onderneming is, omdat ze personeel in deze onzekere tijden duidelijkheid kan geven.

Afschrikken

De waarschuwing dat het plan na een eventuele machtsovername door Icahn in werking treedt, kan diens achterban afschrikken. Mogelijk hoopt Yahoo dat aandeelhouders in augustus het zekere voor het onzekere zullen kiezen, en de huidige bedrijfsleiding zullen steunen.