AMSTERDAM - Internetprovider XS4ALL is niet van plan een veiligheidskeurmerk te voeren. Dat laat het bedrijf weten in reactie op een brief van telecomautoriteit OPTA. Ook andere providers zijn kritisch.

De OPTA ziet toe op naleving van de Telecommunicatiewet, die internetproviders verplicht om de veiligheid van hun diensten te waarborgen. Hoe dat precies moet gebeuren, is echter niet vastgelegd. De OPTA wilde ISP's aanvankelijk verplichten technische maatregelen te treffen, zoals het filteren van spam en virussen, of het blokkeren van vaak misbruikte 'poorten'.

Daar zag de OPTA na overleg met de providers echter van af. De waakhond wil nu dat de ISP's een keurmerk invoeren, waaraan klanten kunnen zien dat de provider bepaalde veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.

Verouderd

De OPTA meende over de invoering van dat keurmerk een afspraak te hebben gemaakt, maar XS4ALL ontkent dat. "Elke week is er wel weer een nieuw beveiligingsprobleem, risico of bedreiging," schrijft woordvoerder Niels Huijbregts van de provider. "Als je gaat vastleggen welke veiligheidsmaatregelen providers moeten nemen, dan zijn de regels die je vastlegt dus na een week al weer verouderd."

De ISP's zien meer in goede voorlichting over beveiliging en over de risico's waar internetgebruikers mee kunnen worden geconfronteerd. "Als je mensen duidelijk uitlegt wat het risico is, kunnen ze er beter mee omgaan, en wordt het probleem kleiner."

Mondkapjes

Volgens Huijbregts zou de OPTA zich bovendien meer moeten richten op het aanpakken van spammers en andere cybercriminelen. "Luchtvervuiling los je immers ook niet op door iedereen verplicht een mondkapje te laten dragen, dat doe je door roetfilters te installeren op de uitlaat van de vervuiler."

Ultimatum

Eind mei eiste de OPTA in een brief aan enkele internetproviders dat die binnen tien dagen laten weten of en hoe zij een keurmerk willen invoeren. Als de ISP's niet voor juli bevestigen dat het keurmerk er komt, vraagt de toezichthouder aan verantwoordelijk staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken om alsnog met maatregelen te komen.

XS4ALL heeft in zijn reactie echter laten weten niet van plan te zijn om op die eis in te gaan.

UPC

Andere betrokken providers zijn ook niet onverdeeld enthousiast. Kabelbedrijf UPC schrijft aan de OPTA dat het bedrijf weliswaar bereid is een keurmerk in te voeren, maar niet een 'statisch keurmerk', zoals de OPTA volgens UPC voor ogen staat. Ook UPC zegt meer te zien in duidelijke informatie over de maatregelen die klanten en providers kunnen treffen om de veiligheid te vergroten.

Als dat niet voldoet aan de wensen van de OPTA, is het aan de toezichthouder om aan te geven hoe zo'n keurmerk er dan wel uit moet zien, schrijft de provider.

UPC spreekt in het schrijven verder zijn ergernis uit over de publicatie van de brief (PDF) van de OPTA, die volgens de provider de indruk kan wekken dat ISP's veiligheid niet belangrijk zouden vinden.