BRUSSEL - De Europese Commissie wil later dit jaar de prijs van een sms vanuit het buitenland naar huis vastleggen op maximaal 12 eurocent. Dat meldde een woordvoerder van de Commissie dinsdag.

De EU-lidstaten hebben tot 1 juli de tijd om zelf de telecomaanbieders te bewegen de sms-tarieven te verlagen. In Nederland zou de prijs alleen maar zijn gestegen in plaats van gedaald. In juli maakt de Commissie de balans op, Nederland kan een waarschuwing verwachten als de prijzen voor een sms vanuit het buitenland niet zakken.

Brussel is van plan een website te lanceren waarop alle Europese providers en de prijzen voor hun buitenland-smsjes te vinden zijn. De Commissie verwacht voor het eind van dit jaar wetgeving die de maximumprijs op 12 cent stelt.

Opta

De Nederlandse telecomwaakhond Opta dreigde maandag al naar Brussel te stappen als de providers hun sms-tarieven niet verlagen. Volgens de Opta hebben telecombedrijven de prijzen verhoogd, om de gedwongen tariefsverlaging voor buitenlandse mobiele-telefoongesprekken te compenseren.

Mobiel bellen tussen verschillende EU-landen is sinds afgelopen zomer aan een maximumtarief gebonden. Eerder bleek uit Brits onderzoek al dat veel providers sindsdien extra hoge bedragen vragen voor gsm-gesprekken vanuit niet-EU-lidstaten.