VANCOUVER - Ook de 'gewone man' kan nu een boodschap het heelal laten insturen. Sterrenwacht H.R. MacMillan Space Centre in Vancouver biedt deze mogelijkheid in samenwerking met wetenschappers van het Herzberg Institute of Astrophysics in Victoria, de University of the Cariboo in Kamloops en het bedrijf Ganymede Technologies in Salmon Arm, alle in British Columbia, Canada. Dat gebeurt met behulp van lasertechnologie en de telescopen van het observatorium.

StardateCards worden deze boodschappen genoemd, ansichten naar de sterren. Een boodschap kan worden gestuurd naar ieder gewenst sterrenstelsel of ander doel in het heelal. Het moment van opstralen is afhankelijk van het tijdstip waarop dat doel in het gezichtsveld van de telescopen in Vancouver is. De afzender krijgt een bevestiging van het versturen en een code waarmee de reis van het bericht kan worden gevolgd via een website op het internet.

Overigens wordt wel gekeken naar de inhoud van het bericht. Onder meer agressieve, pornografische, aanstootgevende of in strijd met de wet zijnde teksten worden niet geaccepteerd. De te versturen berichten worden gedigitaliseerd en omgezet in laserlichtsignalen.

De technologie is ontwikkeld in samenwerking met de National Research Council of Canada, het nationale onderzoekscentrum van de Canadese overheid. De boodschappen worden zodanig uitgezonden dat het laserlicht niet door het stof en gruis komt in het vlak van ons zonnestelsel.

Daardoor zullen ze eeuwig onderweg zijn en de naam van de afzender een eeuwig voortbestaan geven. Een kleine kans bestaat dat technologisch ontwikkelde buitenaardse beschavingen de signalen zullen kunnen opvangen. Een StardateCard kost twintig Canadese dollar (circa 12,50 euro) en kan via de website www.stardatecards.com worden besteld.