AMSTERDAM - Amerikaanse verkiezingscampagnes staan bekend om de felle, soms persoonlijke aanvallen die kandidaten op elkaar doen. In de strijd om Yahoo gaat het niet anders.

Het internetbedrijf is in de greep van de stemmenstrijd op een aandeelhoudersvergadering die op 1 augustus wordt gehouden. Dan hoopt miljardair Carl Icahn de huidige bedrijfsleiding te vervangen door een nieuw bestuur, dat bereid is het bedrijf voor bijna 50 miljard dollar aan Microsoft te verkopen.

Icahn en de huidige bestuursvoorzitter Roy Bostock wisselen in de aanloop naar de stemming al enige tijd stekelige brieven uit. Icahn verwijt de leiding van Yahoo een overname door Microsoft willens en wetens gesaboteerd te hebben, onder meer door het opstellen van een dure ontslagregeling voor het eigen personeel, die Microsoft tot ruim 2,5 miljard dollar zou kunnen kosten.

Bostock beweert daarentegen dat Icahn beleggers blij maakt met een dode mus. Microsoft heeft in mei laten weten niet langer geïnteresseerd te zijn in een volledige overname van Yahoo, en Icahn heeft geen enkel ander plan met het bedrijf, meent hij.

Erosie

In de nieuwste aflevering van hun briefwisseling herhalen beide partijen die standpunten. "Gezien Microsofts standpunt dat het Yahoo niet wil overnemen, kan de verkiezing van Icahn een flinke erosie van de waarde van het Yahoo-aandeel betekenen", waarschuwen Bostock en Yahoo-medeoprichter Jerry Yang in een brief aan hun aandeelhouders.

Mislukt

Icahn zet in zijn brief zelfs een persoonlijke aanval in op Bostock: "Je hebt afgelopen jaar zo'n tienduizend dollar per week verdiend. Ik denk dat de meeste aandeelhouders wel eens willen weten hoe je je tijd besteedt", schrijft hij. "Zeker in het licht van het feit dat bijna al je zogenaamde 'plannen' van de afgelopen jaren zijn mislukt."