AMSTERDAM - De nieuwe iPhone ondersteunt snel mobiel internet en beschikt over GPS-navigatietechnologie. Het toestel komt op 11 juli naar Nederland.

Dat langverwachte nieuws maakte Apple-topman Steve Jobs maandag bekend op een conferentie voor Apple-ontwikkelaars in San Francisco. Het bedrijf presenteerde de huidige versie van de smartphone een jaar geleden op dezelfde conferentie, die Jobs traditioneel aangrijpt om nieuwe producten te lanceren.

Het toestel kreeg veel lof, maar ontmoette ook kritiek om zijn trage internetverbinding. Zeker buiten de Verenigde Staten is het snelle UMTS de norm, terwijl Apples telefoon alleen GPRS en EDGE ondersteunde.

Succes

Topman Steve Jobs noemde het toestel niettemin een succes. Toen Apple enkele weken door zijn voorraden heen raakte, waren zes miljoen exemplaren van de iPhone verkocht.

De nieuwe iPhone beschikt wel over een snelle internetverbinding. Volgens Jobs is die zelfs aanzienlijk sneller dan die van andere populaire smartphones, zoals de Nokia N95.

GPS

Het toestel is bovendien uitgerust met GPS, navigatietechnologie waarmee gebruikers wereldwijd kunnen zien waar ze zijn. De techniek is vooral aantrekkelijk in combinatie met lokatiegebonden software en webdiensten, zoals Google Maps.

Ook is het toestel in meer landen verkrijgbaar, waaronder Nederland, en wordt de prijs verlaagd. Het goedkoopste model, met een geheugencapaciteit van 8 gigabyte, gaat maximaal 199 dollar kosten.

Volgens Jobs waren de hoge aanschafkosten voor veel mensen een reden om het toestel links te laten liggen.

Zakelijke markt

Naast snel internet en GPS ondersteunt het nieuwe toestel Exchange. Volgens analisten is die stap essentieel voor Apple om de iPhone ook op de zakelijke markt te laten doorbreken: veel bedrijven gebruiken Exchange voor hun e-mail en agenda.

Ook kan de nieuwe versie van de telefoon overweg met Microsofts bestandsformaten Word, Excel en Powerpoint.

iPhone-bezitters die geen Exchange gebruiken, kunnen hun e-mail, agenda en documenten synchroniseren met hun computer via de nieuwe dienst MobileMe, die het huidige .Mac vervangt en 99 dollar per jaar gaat kosten.

App Store

Het bedrijf demonstreerde ook enkele nieuwe applicaties voor de iPhone, die Apple gaat verkopen via de binnenkort te lanceren App Store, een online winkel voor programma'tjes die op de telefoon geïnstalleerd kunnen worden.

Zo toonden ontwikkelaars een eBay-toepassing, waarmee gebruikers kunnen handelen op de veilingsite, software om een weblog bij te houden, diverse spelletjes en een programma met een altijd actuele nieuwsstroom van persbureau Associated Press.

Nederland

Het nieuwe toestel is vanaf 11 juli ook in Nederland verkrijgbaar. Op die dag brengt Apple de telefoon in 22 landen tegelijk op de markt.

De telefoon is vanaf die dag verkrijgbaar bij telecomprovider T-Mobile. Het bedrijf meldt dat het om een exclusieve overeenkomst gaat.