DEN HAAG - Nederlandse telecombedrijven gaan een hete zomer tegemoet. Nadat de Europese Commissie vorig jaar een maximumtarief bepaalde voor bellen binnen Europa, waarschuwde telecomwaakhond Opta de bedrijven maandag dat ze ook hun sms-tarieven in Europa zullen moeten verlagen.

De Nederlandse tarieven voor het versturen van een tekstbericht liggen met 51 cent veel hoger dan het gemiddelde van Europa van 35 cent. "Andere landen hebben hun sms-tarieven sinds vorig jaar omlaag gebracht.

Nederlandse providers zijn daarbij achtergebleven", zegt Ben Woldring, oprichter van de vergelijkingssite Bellen.com.

Beltarieven

De omzet van de Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie staat onder druk. In het eerste kwartaal daalde de totale omzet met 0,9 procent ten opzichte van vorig jaar. De omzetdaling had vooral te maken met lagere beltarieven.

De omzet uit sms-berichten en internetverkeer steeg wel.

Omzetdaling

De telecomaanbieders hebben het met name komende zomer lastig denkt analist Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper. Hij sluit een verdere omzetdaling deze zomer dan ook niet uit.

Voor het gehele jaar rekent Telecompaper nog wel op een omzetstijging, maar deze is van 5 procent verlaagd naar 3 procent.

Nieuwe manieren

"Telecombedrijven moeten nieuwe manieren bedenken om omzet te halen, bijvoorbeeld door nieuwe klanten aan te trekken met goedkope tarieven voor internet op je mobiel", zegt Achterberg.

Vodafone verlaagde een paar maanden geleden de tarieven voor internet op je mobiel. "Het zijn behoorlijke prijsverschillen", zegt Ben Woldring.

Kosten

"Als je bijvoorbeeld 7 megabyte aan foto's wilt versturen en veertig minuten wilt msn'en vanuit Spanje met je mobiel, kost dat bij Vodafone 20,58 euro. Dan moet je wel een abonnement bij Vodafone met Passport hebben."

"Bij de duurst gemeten provider, Orange, kostte dit alles 114 euro."

Ook T-Mobile heeft inmiddels de internettarieven verlaagd en Woldring denkt dat de andere aanbieders wel zullen volgen. "Maar als je lang wilt internetten in het buitenland, kan je nog altijd beter in een internetcafé gaan zitten."

Lucratief contract

Telecombedrijven proberen ook via andere kanalen nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Zo sloot Vodafone een lucratief contract met TomTom voor een verkeersinformatiesysteem en stappen sommige providers ook in de markt voor vast internet.

De sms-tarieven zijn volgens Woldring nog relatief hoog, omdat hier door de consument nog niet veel op werd vergeleken. "Wat betreft bellen en sms'en in Nederland zijn Nederlandse aanbieders wel heel goedkoop", aldus Woldring.

"Mogelijk is sms'en in het buitenland de volgende stap."

Goedkoop

Voor mobiel bellen en sms'en binnen de grens is Nederland een van de goedkoopste landen in Europa. "Wat dat betreft zijn we veel beter af dan bijvoorbeeld de Belgen.

In ons buurland betalen consumenten meer voor een abonnement en moeten ze ook nog voor hun telefoon betalen, terwijl die hier meestal gratis bij een abonnement zit. Ook zijn de beltarieven hier veel lager", legt Woldring uit.

"De concurrentie op deze tarieven is in Nederland hevig."

Tariefsverlaging

Telecombedrijf KPN is niet bang voor Europese regulering voor lagere sms-tarieven. Het bedrijf zegt de tariefsverlaging zelfs te verwelkomen.

"Als onze klanten vanuit bijvoorbeeld Spanje gaan bellen, zijn wij afhankelijk van de tarieven die onze collega's in Spanje aan ons rekenen", zegt een woordvoerder van KPN.

Nederland

"Als klein land hebben wij een ongunstige onderhandelingspositie, omdat er relatief weinig buitenlanders bij ons op vakantie zijn." Dit is volgens KPN een van de verklaringen voor de relatief hoge sms-kosten in het buitenland.