AMSTERDAM - Een Rotterdams bedrijf heeft de afgelopen dagen valse facturen gestuurd naar zakelijke adverteerders in de Gouden Gids. Een woordvoerster van de bedrijvengids zei donderdag te zijn "overladen" met telefoontjes met klachten over de spookrekeningen. Het bedrijf zegt nog niet eerder met een dergelijke fraude te zijn geconfronteerd.

De adverteerders wordt verzocht om 570,19 euro naar Media Nova over te maken voor plaatsingen op de website goudenbusinessgids.nl voor de jaren 2003 en 2004. Gouden Gids zegt de onderneming niet te kennen. Hetzelfde geldt voor de website.

Gouden Gids stapt waarschijnlijk naar justitie om de fraude aan te pakken. De domeinnaam goudenbusinessgids.nl is op verzoek van Gouden Gids al tijdelijk uit de lucht gehaald.

"Dit is voor ons erg vervelend. Wij hebben circa 35.000 adverteerders, die mogelijk de rekeningen hebben ontvangen", aldus de woordvoerster. Gouden Gids, dat onderdeel uitmaakt van VNU World Directories, zet vrijdag advertenties in de dagbladen om voor de fraude te waarschuwen. Adverteerders krijgen ook een brief over de kwestie.