CANBERRA - De Australische tak van de christelijke jongerenorganisatie YMCA verbiedt het gebruik van mobiele telefoons met een ingebouwde camera in haar 300 zwembaden, sport- en fitnesscentra. De organisatie vreest voor misbruik van de camera's in omkleedruimten of bij het zwembad, aldus de BBC.

De maatregel volgt op een advies van een Australische organisatie voor zwemonderwijs. Zij wil de moderne mobieltjes verbannen uit alle 3000 openbare zwembaden. In Japan hebben verscheidene fitnesscentra de camera-mobieltjes al verboden. In Saudi-Arabië mogen ze al helemaal niet worden gebruikt.

Een zegsman van telefoonproducent Nokia vindt de ophef overdreven. Volgens hem is de aandacht voor alleen de telefooncamera's onterecht. Als er al een verbod moet komen, dan moet dat voor alle camera's gelden. Hij onderstreept dat er ook uiterst kleine digitale fotocamera's op de markt zijn.

Nokia wijst er ook op dat de handleiding stelt dat de privacy van mensen niet geschaad mag worden door het gebruik van het camera-mobieltje.