AMSTERDAM - Er is op basis van de peilingen geen enkele realistische regeringscoalitie te vormen met minder dan vier partijen. Dat is een van de conclusies van de online 'coalitiechecker' die weblog Geen Commentaar maandag lanceerde.

De website biedt een overzicht van alle mogelijke kabinetten, met als uitgangspunt de peilingen van de Politieke Barometer van Bureau Interview NSS en actualiteitenprogamma Nova. De enige coalitie van drie partijen die op een Kamermeerderheid kan rekenen, is een van CDA, PvdA en Trots op Nederland, een weinig voor de hand liggende combinatie.

Volgens initiatiefnemer Joost Berculo wordt de vorming van een kabinet steeds lastiger. "De versplintering van het politieke landschap op links en op rechts zorgt voor deze situatie", zegt hij.

Stemmen

Bezoekers kunnen op de site ook nagaan welke coalities er allemaal mogelijk zijn met hun favoriete partij, of stemmen op verschillende kabinetten om aan te geven hoe wenselijk ze de combinatie vinden. Ook kunnen ze discussiëren over de resultaten en over politiek in het algemeen.

"We vinden het belangrijk om de politiek inzichtelijker te maken voor mensen," zegt Berculo. "Daar hoort uitwisseling van meningen bij, maar ook de mogelijkheid om zelf, virtueel, achter de knoppen te zitten."

Kamerstukken

Geen Commentaar lanceerde eerder een site die Kamerstukken ontsluit via internet. Het weblog is bovendien bezig met een site waar bezoekers Kamervragen kunnen beoordelen.