AMSTERDAM - Telecomwaakhond Opta stapt naar de Europese Commissie om de kosten voor sms'en omlaag te krijgen. Nederlanders op reis in Europa betalen nu gemiddeld 51 eurocent voor een sms'je.

Het Europees gemiddelde ligt op 35 cent per bericht. Een half jaar geleden greep de Europese Commissie al in door een maximumtarief in te stellen voor mobiel bellen, 58 cent per minuut. Aanbieders als KPN, Vodafone en T-Mobile lijken als reactie de tarieven op sms'en te hebben verhoogd, zegt een woordvoerder van de Opta. Samen met andere Europese toezichthouders stapt de Opta nu opnieuw naar de Europese Commissie.

Bespaard

Sinds de Europese Commissie een halfjaar geleden een maximumtarief instelde voor mobiel bellen, hebben Nederlanders volgens de Opta 77 miljoen euro bespaard. Het afgelopen kwartaal nam het mobiel bellen van Nederlanders in Europa toe met zes procent.

Eerder bleek uit Brits onderzoek al dat mobiele telefoongesprekken van buiten de Europese Unie fors duurder zijn geworden. Mobiele operators lijken op die manier de inkomstendaling door de gedwongen tariefsverlaging deels te willen compenseren.