AMSTERDAM - Het rapport van een Brits onderzoeksinstituut over de OV-chipkaart is aangepast na gesprekken met ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Dat meldt Trouw maandag op basis van stukken die krant ontving na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Vorige week kon het ministerie nog geen opheldering geven over de wijzigingen in het rapport die kort voor het versturen naar de Tweede Kamer waren aangebracht.

De Kamer liet vorige week weten uitleg te willen over de wijzigingen in het rapport. In een Britse contra-expertise stond dat de chip in de chipkaart direct vervangen moest worden, maar die conclusie is geschrapt in de versie die naar de Kamer is gestuurd. De contra-expertise werd gevraagd nadat TNO had gezegd dat de huidige versie van de kaart met wat lapmiddelen nog wel even mee kon. Dit werd niet als geheel objectief gezien, omdat TNO ook betrokken was bij de ontwikkeling van de kaart.

Gesprek

Het Britse instituut liet vorige week weten onafhankelijk tot het nieuwe inzicht te zijn gekomen. Uit stukken van het ministerie blijkt volgens de krant dat er tot op het laatste moment overleg is geweest tussen het onderzoeksinstituut en ambtenaren van het ministerie. De projectleider bij het ministerie had donderdag 3 april eerst contact met de ontwikkelaar van de OV-chipkaart TLS en sprak de ochtend daarop met de Britse onderzoeksleider. Die zou vervolgens zijn rapport hebben aangepast 'op basis van' het gesprek van vrijdag.

Rapport

Het ministerie liet volgens de krant in een reactie weten dat er inderdaad 'kort' met TLS is gesproken, maar de ontwikkelaar zou het rapport toen nog niet kennen, omdat het ministerie het toen zelf pas kort had. In een e-mail van 1 april aan het ministerie zou echter al hebben gestaan dat de reacties van ontwikkelaar TLS en TNO goed waren ontvangen door de Britse onderzoekers. Volgens dat mailtje had TLS het rapport dus al meerdere dagen toen op 3 april met de projectleider van het ministerie werd gesproken.

Notulen

Het zou volgens het ministerie niet meer te achterhalen zijn wat er die dag precies is gezegd, omdat er geen notulen zijn gemaakt.