RIJWIJK - Mensen die meer willen weten over een kerkgebouw, moskee of synagoge in Nederland, kunnen vanaf maandag terecht op de website www.reliwiki.nl. Die geeft informatie over bijna 18.000 godshuizen en vroegere religieuze gebouwen.

De site, een project in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed, wordt maandagmiddag in Arnhem gelanceerd. Hij maakt gebruik van de kaarten van Google Maps en de interactiemogelijkheden van de internetencyclopedie Wikipedia.

Bezoekers kunnen inzoomen op kerken, kloosters en ander religieus erfgoed en vervolgens hun eigen informatie toevoegen en steeds weer actualiseren. Een redactiegroep, onder leiding van het Gelders Genootschap, houdt de betrouwbaarheid van de informatie in de gaten.

Inventarisatie

De basis van Reliwiki vormt de inventarisatie van Jan Sonneveld uit Leidschendam. Hij verzamelde met een grote groep vrijwilligers meer dan twintig jaar informatie over godshuizen in Nederland. Zo ontdekte hij dat er van de 19.000 kerkgebouwen die er eens in Nederland waren, nog 7500 in gebruik zijn. In Zuid-Holland bijvoorbeeld nam het aantal doopsgezinde vermaningen af van zeventien tot zes.