ST PETERSBURG - Rusland gaat corruptie aanpakken met een speciale elektronische database die de eigendommen van mensen bijhoudt. Dat heeft de minister van Justitie Alexander Konovalov zaterdag gezegd.

"Door een koppeling van de databases van verschillende instanties kunnen we gemakkelijk zien wat mensen bezitten", aldus Konovalov.

De minister van Justitie is een van de mensen die dichtbij president Dmitri Medvedev staan. De president heeft eerder gezegd dat de aanpak van corruptie een van zijn speerpunten is.

Vrijdag zei een topman van het Openbaar Ministerie (OM) dat jaarlijks zeker 77 miljard euro in de zakken van corrupte Russische ambtenaren beland. Dat is een derde van het nationale budget van Rusland.

Belasting

Door de koppeling van diverse gegevens valt direct een discrepantie tussen inkomen en bezit op. Europese belastingdiensten gebruiken dergelijke koppelingen al om belastingontduiking en corruptie op te sporen.

Corruptie

Corruptie is de gewoonste zaak van de wereld voor veel Russen in alle lagen van de bevolking. Van kleine sommen aan steekpenningen aan verkeersagenten of scholen tot aan flinke bedragen aan ambtenaren die veel invloed hebben op beslissingen die direct effect hebben op het zakenleven en de economie.

Volgens buitenlandse investeerders is het aannemen van steekpenningen flink gestegen sinds de Russische economie in de afgelopen jaren aanzienlijk is aangetrokken.