AMSTERDAM - Miljardair Carl Icahn en de leiding van Yahoo zetten hun venijnig getoonzette briefwisseling voort. De opstandige investeerder roept Yahoo op een prijs te noemen voor een overname.

Icahn leidt een groep ontevreden beleggers die de bedrijfsleiding van Yahoo op een aandeelhoudersvergadering in augustus wil vervangen door bestuurders die bereid zijn de internetonderneming te verkopen. Tot ergernis van Icahn volhardde Yahoo eerder dit jaar in zijn afwijzing van een bod van ruim 47 miljard dollar van Microsoft.

Zelfmoordpil

De miljardair roept Yahoo nogmaals op een omstreden ontslagregeling in te trekken, die een eventuele koper van Yahoo tot 2,5 miljard dollar extra zou kunnen kosten. Volgens Icahn is de regeling alleen opgesteld om de overnamepogingen van Microsoft te dwarsbomen. In een eerdere brief noemde hij de regeling een 'zelfmoordpil'.

Bestuursvoorzitter Roy Bostock reageerde daarop donderdag met een felle brief, waarin hij de aantijgingen ontkende en Icahn er van betichtte geen enkel plan te hebben voor de toekomst van Yahoo, anders dan een uitverkoop aan Microsoft.

Prijs

Icahn ontkent dat in een nieuwe open brief, die is gepubliceerd door de Wall Street Journal. In zijn evenzeer scherp geformuleerde reactie schrijft hij het bedrijf aan Microsoft te willen verkopen voor 34,38 dollar per aandeel. Gesprekken over andere deals, zoals een gedeeltelijke overname, hebben wat Icahn betreft alleen zin als Microsoft per aandeel minstens 33 dollar neertelt, evenveel als het laatste bod van de softwaregigant. Hij roept de leiding van Yahoo op, om ook een verkoopprijs te noemen.

Mocht het niet tot een akkoord komen, dan wil Icahn een overeenkomst sluiten met concurrent Google, maar alleen voor zover dat de onderhandelingen met Microsoft niet in de weg zit, schrijft hij.

Destabiliserend

Yahoo reageerde vrijdag onmiddellijk met een korte verklaring. Het bedrijf zegt daarin dat intrekking van de ontslagregeling een 'destabiliserend effect' op Yahoo zou hebben.

Ook herhaalt Yahoo dat het bereid is tot iedere transactie, inclusief een verkoop aan Microsoft, als dat in het belang is van de aandeelhouders. Yahoo vond het afgewezen bod van Microsoft te laag, maar noemt opnieuw geen prijs waartegen het wel wil verkopen.

De brievenstrijd krijgt het karakter van een verkiezingscampagne. Aandeelhouders moeten in augustus een keuze maken tussen het programma van oppositieleider Icahn, en de zittende bedrijfsleiding van Yahoo.