AMSTERDAM - Een nieuwe website wil internetters met één druk op de knop filmpjes en andere websites laten delen met hun vrienden op allerlei sociale netwerken.

Wie bijvoorbeeld op Youtube een video tegenkomt die hij aan al z'n vrienden wil laten zien, kan dat via Bemba.com automatisch plaatsen op zijn profiel op Hyves en Facebook, en delen via Twitter. Op Hyves verschijnt het filmpje dan als 'gadget' op de pagina, de andere diensten plaatsen een link. Andere netwerken, zoals MySpace en Netlog, moeten volgen.

Funsurfen

Alle gedeelde pagina's zijn ook op Bemba zelf te zien. Zo vult Bemba een altijd actuele database met populaire sites, die dient als startpunt voor 'funsurfen', recreatief rondklikken op zoek naar leuke video's en andere online verstrooiing.

Statistieken

De site breidt zijn functionaliteit vrijdag uit met gedetailleerde statistieken. De ongeveer duizend gebruikers die Bemba sinds de opening in maart verzamelde, krijgen op hun persoonlijke pagina inzicht in de populariteit van hun bijdragen: er is precies te zien hoe vaak een gedeeld filmpje is bekeken, wanneer en via welke sites.

Zo kunnen gebruikers niet alleen zien welke pagina's het populairst zijn, maar ook bijvoorbeeld verschillen zien tussen de interesses van hun Hyvesvrienden en die van hun mede-Twitteraars.

Bemba ging in maart voorzichtig van start, en heeft nu ongeveer duizend gebruikers. Medeoprichter Aaron Peters hoopt echter dat dat er nog dit jaar honderd keer zo veel worden. De site krijgt daartoe, naast een Nederlandse en een Engelse versie, ook edities in onder meer het Duits, het Italiaans en het Spaans. Ook de inhoud van die pagina's wordt aangepast aan lokale interesses.