GRONINGEN - In Groningen verrijst vanaf deze zomer een groot mediapark in een buiten gebruik gestelde elektriciteitscentrale. Het project kost 12,5 miljoen euro. Eind volgend jaar moet het compleet nieuw ingerichte en verbouwde pand worden opgeleverd.

Het centrum biedt onderdak aan omroep RTV-Noord, ondersteunende mediabedrijven en internetondernemingen. Het bedrijf SIG Real Estate uit Groningen presenteerde woensdag het ontwerp voor de Mediacentrale, zoals het project wordt genoemd.

Het afgelopen jaar werd aan het architectonische ontwerp gewerkt en zijn de eerste bedrijven geworven die zich in het pand vestigen. Een vijftal komt zeker, met anderen lopen onderhandelingen. Behalve de media blijken ontwerpbureaus geïnteresseerd.

Industrieel erfgoed

De beeldbepalende Helpmancentrale, ooit rijp voor de sloop, wordt nu als industrieel erfgoed beschouwd. Het vorig jaar ontplooide plan het gebouw op deze manier deels te behouden is nu omgezet in een concreet ontwerp. De immense ruimte wordt omgetoverd in lichte werkruimten, met in totaal rond de 10.000 vierkante meter kantooroppervlakte.

Architect P. van Bussel (Karelse van der Meer Architecten) spreekt van een kathedraalachtig pand voor de 21e eeuw. Hij deed de nodige inspiratie op in de wereldberoemde Tate Gallery in Londen, dat eveneens een omgebouwde elektriciteitscentrale is. De gemeente Groningen en een stimuleringsfonds voor de noordelijke regio dragen met subsidies bij aan realisering van het plan.