AMSTERDAM - Nederlandse militairen die in het buitenland gestationeerd zijn krijgen dit jaar geen kerstbrief meer van minister De Grave en staatssecretaris Van Hoof van Defensie. De bewindslieden hebben hun boodschap op de internetpagina van het departement gezet, zodat iedereen deze kan lezen.

Sinds het begin van de jaren '90 kon het groeiend aantal Nederlandse militairen in het buitenland steevast rekenen op een kerstbrief, die aan alle commandanten werd gestuurd. De ruim 1500 militairen die nu van huis zijn hebben volgens een woordvoerder van Defensie allemaal toegang tot het internet.

De Nederlanders zitten momenteel in Bosnië, Italië, Albanië, Kosovo, Macedonië, Eritrea, Moldavië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Afgelopen vrijdag besloot het kabinet nog eens tweehonderd militairen in Afghanistan in te zetten, gevolgd door manschappen en F-16's in Tadzjikistan. In januari vertrekt een tweede fregat naar de Arabische Zee en een KDC-10 naar Qatar.

"Menselijk leed stopt tenslotte niet bij landsgrenzen. Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen mag geen holle frase zijn, geen lied dat alleen gezongen wordt in huizen van overvloed", zo schrijven De Grave en Van Hoof.