AMSTERDAM - Turkmenistan is begonnen zijn burgers toegang tot internet te geven. Sinds het begin van deze week zijn iedere dag zo'n twintig gezinnen aangesloten, vooral in de hoofdstad Asjchabad.

Volgens Turkmentelekom, de enige provider van het land, staan er nog tweeduizend mensen op de wachtlijst. Het Centraal-Aziatische land kruipt onder het bewind van president Goerbangoeli Berdimoechademov langzaam uit het isolement dat het gevolg was van de onderdrukking van de in 2006 overleden excentrieke president Saparmoerat Nijazov.

Vorig jaar werd in het land het eerste internetcafé geopend. Voor die tijd was internet alleen beschikbaar voor sommige ambtenaren, diplomaten en op kantoren van internationale bedrijven.

Inbellen

Gezien het gemiddelde maandinkomen van 130 euro, zal waarschijnlijk niet elke Turkmeen binnen de kortste keren op het internet aangesloten zijn. De aangeboden connecties zijn bovendien trage inbelverbindingen, die door de ervaren internetgebruiker mogelijk als hoogst frustrerend wordt ervaren. Het is nog niet bekend of de overheid de inhoud van bepaald pagina's op enige manier censureert.