AMSTERDAM - In een fel getoonzette briefwisseling vechten de bedrijfsleiding van Yahoo en investeerder Carl Icahn hun ruzie uit over de mislukte overname van Yahoo door Microsoft.

De miljardair Icahn leidt een aandeelhoudersopstand tegen Yahoo-topman Jerry Yang. Hij verwijt Yang een bod van ruim 47 miljard dollar op de internetonderneming te hebben afgewezen, en wil de leiding van het bedrijf op een aandeelhoudersvergadering op 1 augustus naar huis sturen. Yang en zijn medebestuurders zouden dan plaats moeten maken door een nieuwe leiding, die wel bereid is het bedrijf te verkopen.

Ontslagregeling

De strijd escaleerde toen deze week uit rechtbankdocumenten bleek dat Yahoo ten tijde van de overnamegesprekken een peperduur ontslagregeling invoerde voor zijn bijna 14.000 medewerkers. Wie binnen twee jaar na een overname werd ontslagen, of zelf opstapte omdat zijn taakomschrijving sterk veranderde, krijgt een ruime vergoeding en behoudt geruime tijd zijn recht op personeelsvoorzieningen als ziektekosten- en tandartsverzekeringen.

Zelfmoordpil

De regeling had Microsoft tot wel 2,5 miljard dollar extra kunnen kosten. Volgens Icahn heeft Yahoo het plan voornamelijk opgesteld om de overnamepoging van het softwarebedrijf te dwarsbomen. In een open brief aan Yahoo noemt hij het plan een 'zelfmoordpil'. "Jerry Yang en zijn bestuur gaan buitengewoon ver in hun pogingen de overname te saboteren", schrijft Icahn.

Hij roept het bedrijf op de regeling in te trekken, waarmee zeker 2,4 miljard dollar beschikbaar zou komen om het bod van Microsoft te verhogen. Ook eiste hij het vertrek van Yang.

Feiten

Bestuursvoorzitter Roy Bostock reageert in niet mis te verstane bewoordingen op de brief. "U verdraait de feiten rond de overname", schrijft hij. "Uw kwalificatie van onze ontslagregeling als 'zelfmoordpil' kon niet verder van de waarheid zijn." Volgens Bostock is het plan bedoeld om getalenteerde werknemers 'in deze onzekere tijden' vast te houden. Hij weerspreekt Icahns suggestie dat iedere medewerker met medeneming van een forse vergoeding zomaar kan opstappen. Ook ontkent Bostock nogmaals dat Microsoft in januari 2007 al een bod van 40 dollar per aandeel op Yahoo zou hebben uitgebracht.

Geen plan

Bostock haalt uit naar Icahns pogingen om het bedrijf alsnog te verkopen. "U schijnt te denken dat Microsoft op een of andere manier van plan is terug te keren aan de onderhandelingstafel om Yahoo te kopen. Dat is vreemd, want Microsofts boodschap de afgelopen weken steeds geweest is dat het niet langer geïnteresseerd is in een volledige overname van Yahoo." Hij verwijt Icahn geen plannen te hebben voor de toekomst van het bedrijf. "In uw brief ontbreekt ieder geloofwaardig plan voor de toekomst van Yahoo, behalve een herhaling van uw standpunt dat het bedrijf zichzelf aan Microsoft moet verkopen. Dat roept de vraag op wat er met Yahoo gebeurt als u en uw medestanders de controle over Yahoo over zouden nemen."