AMSTERDAM - De chip in de ov-chipkaart is dermate onveilig, dat onmiddellijk een alternatief gezocht moet worden. Die harde conclusie uit een onderzoek van een Londense universiteit werd geschrapt uit een rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Dat blijkt uit documenten waar Webwereld en dagblad Trouw over beschikken. Het gewijzigde rapport betreft een contraexpertise van de Royal Holloway University in Londen op een TNO-onderzoek naar de veiligheid van de kaart. TNO vond de risico's van de kaart meevallen, maar daar bleken de Londense onderzoekers het niet mee eens.

Afgezwakt

Na commentaar van TNO en Translink Systems, een consortium waar onder meer de gemeentevervoerbedrijven van Amsterdam en Rotterdam deel van uitmaken, werden enkele kritische passages uit het Londense rapport aangepast. De voornaamste wijziging zit in de conclusies: in de oorspronkelijke versie schrijven de onderzoekers dat TLS zich zou moeten richten op een andere kaarttechnologie. In het definitieve rapport is dat afgezwakt tot 'iets dat urgent onderzocht moet worden'.

Vervalst

Ook de conclusie dat met goedkope apparatuur kaarten kunnen worden vervalst, wordt iets genuanceerd. Dat zou volgens de uiteindelijke tekst 'relatief eenvoudig' zijn.

De chip op de kaart, die in 2009 de strippenkaart zou vervangen, is door beveiligingsonderzoekers gekraakt. Ze konden onder meer het reissaldo van medepassagiers stelen. In maart besloot de Kamer niettemin dat staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer de invoer van de kaart mag doorzetten.

Rapport

Uit de documenten blijkt verder dat TNO in 2004 ook al een onderzoek deed naar de beveiliging van de chipkaart. Dat rapport is nooit gepubliceerd. TLS wil tegenover Webwereld slechts kwijt dat het gaat om een vertrouwelijk rapport, waar het geen details over prijsgeeft, "omdat dit op korte termijn afbreuk zou kunnen doen aan de totale beveiliging van het systeem."