BERLIJN - In de strijd tegen het terrorisme mag de Duitse federale recherche (BKA) voortaan online computers van particulieren doorzoeken. Ook kan de politie woningen in de gaten houden met videocamera's.

Na een maandenlange controverse stemde het Duitse kabinet van christen- en sociaaldemocraten woensdag in met de verregaande verruiming van de BKA-bevoegdheden. Een deel van de sociaaldemocratische SPD en de oppositie eisten al meteen dat de nieuwe wet wordt aangepast, meldden Duitse media.

De sociaaldemocratische minister van Justitie, Brigitte Zypries, kwam critici deels tegemoet. Zij zette door dat een woning niet mag worden betreden voor de installatie van bewakingssoftware.

Snuffelstaat

SPD'ers hebben er echter ook moeite mee dat bij de camerabewaking onschuldige en onverdachte personen worden geregistreerd." Wij willen geen snuffelstaat", aldus de voorzitter van de parlementscommissie voor Binnenlandse Zaken, de SPD'er Sebastian Edathy.

Volgens de christendemocratische minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Schäuble, blijven persoonlijke gegevens en de privésfeer voldoende beschermd. Hij noemde de wet een belangrijke bouwsteen van het BKA.

De oppositionele Groenen daarentegen bestempelden het besluit als een "zwarte dag voor de burgerrechten".