AMSTERDAM - Internetproviders (ISP's) moeten een actievere rol spelen in de bestrijding van piraterij van films, muziek en software. Ze kunnen zich niet beroepen op hun vermeende rol als eenvoudig doorgeefluik van informatie.

Dat schrijft brancheorganisatie NVPI van de Nederlandse entertainmentsector in haar woensdag verschenen jaarmagazine. Providers zouden abonnees die via internet ondanks waarschuwingen op grote schaal auteursrechtelijk beschermd materiaal uitwisselen, tijdelijk deels moeten afsluiten. Ze krijgen dan alleen nog toegang tot essentiële diensten als 'mail, bankieren en de belastingdienst'.

Onontkoombaar

Volgens de NVPI zijn maatregelen onontkoombaar geworden. Films, muziek en software zijn online op zo grote schaal 'gratis' verkrijgbaar, dat het voor de sector onmogelijk wordt om een legale online markt te ontwikkelen, schrijft de organisatie.

Providers kunnen zich niet langer beroepen op hun rol als neutraal doorgeefluik van informatie, meent de belangenvereniging. De Europese regelgeving waarop ISP's zich beroepen, dateren van vóór de opkomst van internetpiraterij. Entertainment is geen informatie, schrijft de NVPI.

De brancheorganisatie herhaalt daarmee de woorden van manager Paul McGuinness van de Ierse band U2. Die liet zich in januari op een internationale bijeenkomst van vertegenwoordigers van de platenindustrie in het Franse Cannes ook al in vergelijkbare termen uit.

Identificatieplicht

De organisatie pleit ook voor een betere registratie van klanten van hostingproviders. Op dit moment bestaat er geen identificatieplicht voor domeineigenaren. Daardoor is het vrij gemakkelijk om een website te openen onder valse personalia.

Dat maakt het moeilijk om sites aan te pakken die illegaal materiaal aanbieden, zelfs als de rechter een provider dwingt om de klantgegevens bekend te maken.

Woordvoer Wouter Rutten van de NVPI ziet het liefste een identificatieplicht voor klanten van hostingproviders. Dat zou volgens hem niet alleen de aanpak van piraterij, maar ook die van bijvoorbeeld 'haatzaaisites' en kinderporno vergemakkelijken.

Gewelddadige games

In het jaarmagazine gaat de NVPI ook in op de roep om een verbod op gewelddadige computerspelletjes. Minister Hirsch Ballin van Justitie stuurt, met steun van een Kamermeerderheid, aan op zo'n verbod, omdat de games schadelijk zouden zijn voor de jeugd.

De NVPI is het daar niet mee eens. Volgens de organisatie kent de gameindustrie een goed functionerend systeem van leeftijdsclassificatie, PEGI, dat vergelijkbaar is met de Kijkwijzer voor films en tv-programma's. Een spel als Manhunt 2, dat in verschillende landen vanwege zijn extreem gewelddadige karakter werd verboden, is volgens PEGI bijvoorbeeld alleen geschikt voor meerderjarige spelers.

De branchevereniging ziet meer heil in zelfregulering en goede voorlichting dan in een verbod. "Vrijheid van expressie is een van de fundamenten van de samenleving", schrijft ze. "De vraag is hoe we ervoor zorgen dat minderjarigen worden beschermd tegen ongeschikte content, terwijl volwassenen kunnen zien, lezen en spelen wat ze willen."