AMSTERDAM - Nederlandse sites met de domeinnaam .nl zijn ten opzichte van vorig jaar een stuk veiliger geworden. Het aantal riskante sites daalde met bijna 55 procent.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd jaarrapport over de veiligheid van wereldwijde domeinnamen van de maker van beveiligingssoftware McAfee.

Nederland bekleedt nu een negentiende positie op de ranglijst van 74 meest veilige domeinnamen. Vorig jaar stond Nederland op plaats veertig. In totaal zijn 265 landendomeinen getest. McAfee heeft een top 74 gemaakt van domeinen waarvan voldoende testresultaten zijn binnengekomen.

De onderzoekers gaven een negatieve beoordeling aan domeinen waarin websites voorkwamen die werden geïdentificeerd als bron van adware, spyware, virussen of spam en sites die grote aantallen pop-ups genereren.

Hongkong

Volgens de lijst is de domeinaam van Hongkong (.hk)het meest onveilig. De stad stond vorig jaar nog op de 28e plaats van meest onveilige domeinen. Ook andere Aziatische domeinnamen stegen op de lijst. China (.cn) ging van plaats elf naar twee. Finland (.fi) is volgens het onderzoek het veiligst.