AMSTERDAM - Miljardair Carl Icahn wil dat Yahoo-topman Jerry Yang zijn biezen pakt. Yang is volgens Icahn oneerlijk geweest toen hij beweerde dat hij open stond voor een overname door Microsoft.

Icahn leidt een aandeelhoudersopstand tegen het bestuur van Yahoo. Op een aandeelhoudersvergadering op 1 augustus wil hij de huidige bedrijfsleiding laten vervangen door bestuurders die alsnog willen proberen de internetonderneming aan Microsoft te verkopen.

Microsoft bood in februari bijna 45 miljard dollar voor Yahoo, een bod dat het later nog eens verhoogde tot ruim 47 miljard, of 33 dollar per aandeel. Hoewel dat ruim boven de beurskoers van Yahoo ligt, wees het bestuur onder leiding van Yang het tot ergernis van veel beleggers als 'onvoldoende' van de hand. Microsoft trok zijn bod daarop in.

Yahoo heeft steeds gezegd dat het open staat voor een overname, maar wel tegen een 'redelijke prijs'. Het bedrijf zou naar verluidt bereid zijn geweest een bod van ongeveer 35 dollar per aandeel te accepteren.

Peperduur

Deze week bleek echter uit rechtbankdocumenten dat de bedrijfsleiding kort na het bod van Yahoo een peperdure afvloeiingsregeling voor zijn bijna veertienduizend medewerkers heeft opgesteld, die Microsoft na een overname tot wel 2,5 miljard dollar extra zou kosten. Yahoo zou dat hebben gedaan om de overname te saboteren. Ook zou Yahoo in januari 2007 al eens een bod van 40 dollar per aandeel hebben afgewezen, iets wat een woordvoerder van Yahoo tegenover de Wall Street Journal overigens ontkent.

Ingegraven

Volgens Icahn tonen de berichten aan dat het bestuur onder leiding van Yang zich diep heeft ingegraven, en niet openstaat voor welke overname dan ook. Hij zegt in een interview met de Wall Street Journal de topman daarom te zullen vervangen als zijn machtsgreep succesvol is.

Eerder deze week kreeg Icahn van de Amerikaanse handelsautoriteiten toestemming om voor nog eens 1,5 miljard dollar aandelen Yahoo te kopen. Hij versterkt daarmee zijn positie binnen het bedrijf en op de aankomende vergadering.