AMSTERDAM - De NOS heeft dinsdag een platform gepresenteerd waarmee gsm-bezitters op hun toestel onder meer het journaal en Teletekst kunnen bekijken, maar ook bijvoorbeeld rechtsreekse beelden van de Olympische Spelen.

"Het hart van het mobiele platform van de NOS is de speciaal ontwikkelde NOS Mobiel-applicatie die mensen gratis kunnen installeren op hun mobiele telefoon. Via dit stukje software krijgt het publiek direct toegang tot Teletekst, het laatste NOS Journaal, sportnieuws, weerberichten, verkeersinformatie en live televisie via de nieuwszender NOS Journaal 24 en themakanaal Politiek 24", legt een NOS-zegsvrouw uit.

Sport

"Daarnaast kunnen alle grote sportevenementen, waarvan de NOS de mobiele rechten heeft, rechtstreeks worden gevolgd. De Olympische Spelen in China zijn bijvoorbeeld via minimaal zes parallelle tv-kanalen te volgen op de mobiele telefoon. Het aanbod voor de mobiele kijker is dus breder dan de uitzendingen op Nederland 1. De mobiele kijker bepaalt via NOS Mobiel zijn eigen Olympische programma."

Uitzending gemist

Volgens de woordvoerster kan op korte termijn via dezelfde applicatie een selectie uit Uitzending Gemist beschikbaar komen. Het gebruik van NOS Mobiel is gratis, maar de dataverbinding van de mobiele telefoon kan wel extra kosten opleveren.

RTL

Vorige week werd bekend dat RTL een speciaal mobiel kanaal lanceert. RTL 24 zendt een selectie uit van de belangrijkste informatieve programma's van de commerciële omroep, zoals RTL Nieuws, Editie NL en RTL Boulevard.

Die zender is te ontvangen via DVB-H, een vorm van digitale ethertelevisie voor mobiele apparaten. Telecombedrijf KPN maakte vorige week bekend daarvoor als eerste in Nederland een netwerk op te tuigen. Anders dan de NOS-dienst, en het mobiele-tv-aanbod van andere providers, verloopt de uitzending daarbij niet via internet.