AMSTERDAM - Yahoo-topman Jerry Yang wachten moeilijke tijden nu uit rechtbankdocumenten blijkt dat het bedrijf met een peperdure ontslagregeling voor het eigen personeel heeft getracht Microsoft buiten de deur te houden.

Een rechtbank in Delaware maakte de documenten tegen de zin van Yahoo openbaar. De rechters behandelen klachten van aandeelhouders, die ontevreden zijn omdat Yahoo een bod van ruim 47 miljard dollar van Microsoft op het bedrijf heeft afgewezen.

Microsoft bood in februari bijna 45 miljard dollar voor het internetbedrijf, maar verhoogde dat bod nog eens toen Yahoo volhield dat het bedrag te laag was. Uiteindelijk was Microsoft bereid om 33 dollar per aandeel te betalen, aanzienlijk meer dan de beurswaarde van Yahoo. Toen het bedrijf liet weten ook dat te weinig te vinden, trok Microsoft zich terug.

Twee miljard

Naar nu is gebleken heeft Yahoo getracht de aankoop voor Microsoft nog duurder te maken, door een royale regeling voor het eigen personeel op te stellen. Alle bijna veertienduizend medewerkers van Yahoo zouden volgens dat plan een flink geldbedrag en aandelen krijgen, als ze binnen twee jaar na een overname zouden worden ontslagen, of ontslag zouden nemen als ze binnen het bedrijf dreigden te worden overgeplaatst. De regeling zou Microsoft tot ruim twee miljard dollar extra gekost kunnen hebben.

Eerder bod

Uit de documenten blijkt ook dat Microsoft zich in januari 2007 al eens bij Yahoo heeft gemeld, met een bod van 40 dollar per aandeel, aanzienlijk meer dan de 33 dollar die het bedrijf in mei voor Yahoo over had. Ook dat bod heeft de bedrijfsleiding verworpen.

Vervelend

De onthullingen zijn vooral vervelend voor de huidige bedrijfsleiding van Yahoo. Die ligt onder vuur van ontevreden beleggers, die teleurgesteld zijn over het afketsen van de lucratieve overname door Microsoft. Yahoo heeft het als zelfstandig bedrijf moeilijk: het schrapte vorig jaar een groot aantal arbeidsplaatsen om niet in de rode cijfers te belanden.

De waarde van het aandeel Yahoo was ten tijde van Microsofts eerste bod gezakt tot onder de twintig dollar, en schommelt nu rond de 26 dollar. Het bod van Microsoft zou beleggers dus een flinke bonus hebben opgeleverd.

Icahn

Onder leiding van miljardair Carl Icahn willen de boze beleggers de top van Yahoo op de aandeelhoudersvergadering eind juli laten vervangen door nieuwe bestuurders, die wel open staan voor een overnamebod. De berichten over Yahoos sabotagepogingen zullen de gemoederen niet doen bedaren.

Icahn kreeg maandag van de Amerikaanse marktautoriteiten toestemming om voor nog eens 1,5 miljard dollar aandelen Yahoo te kopen. Daarmee versterkt hij zijn machtspositie binnen de onderneming.