HOOFDDORP - Een Amersfoortse handelaar die grootschalig blanco cd's en dvd's importeerde, is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot het betalen van een boete.

Hij had de wettelijk verschuldigde thuiskopievergoedingen niet afgedragen. Dat meldde Stichting de Thuiskopie dinsdag. De rechter veroordeelde de handelaar tot het betalen van 140.000 euro aan achterstallige thuiskopievergoedingen en het vergoeden van alle door Stichting de Thuiskopie gemaakte proceskosten (circa 7500 euro).

De stichting heeft beslag laten leggen op een bankrekening en onroerend goed van de handelaar om er zeker van te zijn dat er kan worden geïncasseerd.

Dwangsom

De veroordeelde moet alsnog opgeven wat hij in het verleden heeft geïmporteerd en verhandeld op straffe van een dwangsom van 5000 euro voor iedere dag dat hij verzuimt dit te doen. Als hij verder handelt in blanco geluid- en beelddragers zonder daarbij de thuiskopievergoeding te voldoen, verbeurt de handelaar een boete van 250 euro voor iedere schijfje.

Thuiskopie

Importeurs en handelaren van blanco dragers moeten de vergoeding voldoen in verband met privékopieën van bijvoorbeeld muziek en films die door consumenten op deze dragers worden gezet. De Auteurswet biedt consumenten de mogelijkheid kopieën voor eigen gebruik te maken, maar dan moet er wel een vergoeding aan de auteurs en uitvoerende artiesten worden betaald. Stichting de Thuiskopie heeft in de afgelopen tijd een groot aantal importeurs en aanbieders voor de rechter gedaagd.